Sari la conținut

Cea mai buna saltea de dormit ( in 2022 )

Care este cea mai buna saltea de dormit?

Deoarece fiecare avem nevoi diferite, alegerea celei mai bune saltele de dormit nu este o misiune usoara.

Exista o varietate atat de mare de modele, producatori si oferte incat este foarte greu sa faci cea mai buna alegere fara sa stii care sunt caracteristicele unei saltele si la ce trebuie sa fii atent cand cauti o saltea de pat.

In acest articol iti voi arata tot ceea trebuie sa stii despre o saltea pentru a face cea mai buna alegere pentru tine.

Citeste intreg articolul pentru a nu rata niciun aspect important.

In urma cercetarilor noastre asupra ofertelor existente pe piata, iata ce am aflat:

Pe piata exista in momentul de fata 4 tipuri de saltele:

  • Saltele cu arcuri – sunt modele cele mai accesibile si cele mai raspandite de pe piata din Romania. Printe cele mai bune saltele cu arcuri sunt acelea care au un numar foarte mare de arcuri, unele au arcuri impachetare pentru a reduce zgomotul in timpul miscari in pat, iar intre arcuri si suprafata de dormit se afla un start de pasla si burete pentru a fi confortabile si a avea un somn relaxat. Sunt excelente pentru persoanele cu o greutate corporala mai mare,au o durata mai mare de viata si au o ventilatie buna.
  • Saltele cu spuma cu memorie – aceste saltele sunt realizate dintr-un polimer denumit poliuretan, sau cum sunt cunoscute mai popular sub numele de saltele cu spuma cu memorie. Spuma cu memorie a fost utilizata prima data de NASA pentru protejarea astronautilor impotriva accidentelor in navele spatiale. Structura de baza a acestor saltele este costituita in principal dintr-un burete peste care este asezat un strat de spuma cu memorie intre 3-5-7 cm . Spuma cu memorie foloseste caldura corpului pentru a se inmuia si a se plia pe forma acestuia. Dupa ce te-ai ridicat din pat, salteaua revine la forma initiala. Aceste saltele sunt excelente pentru cine vrea sa doarma intr-un pat moale si relaxant. Nu sunt o solutie buna pentru cine transpira noaptea, aceste saltele nu au ventilatie buna, cu timpul se deformeaza , au o durata mai scurta de viata fata de cele cu arcuri.
  • Saltele din latex – saltelele realizate din latex natural iti ofera o experienta similara cu saltele din spuma cu memorie dar sunt realizate din ingrediente naturale. Latexul natural este obtinut din seva arborelui de cauciuc . Acestia sunt utilizati pentru a furniza o resursa naturala si sustenabila. Saltele realizate din acest material nu au in componenta lor chimicale periculoase, rezultatul fiind un produs resistent si mereu la fel de elastic.
  • Saltele hibrid – nucleul acestor saltele este realizat din arcuri iar deasupra se afla spuma cu memorie sau latex. Prectic este o combinatie intre tipurile de saltele metionate mai sus. Avantajul acestor saltele il reprezinta suportul bun pentru spate si articulatii, ofera ameliorare buna asupra presiunii din corp .
Saltea cu arcuri
Saltea cu spuma cu memorie
Saltea din latex
Saltea hibrid

Iata care sunt pe scurt avantajele si dezavantajele acestor saltele:

Tipul salteleiAvantajeDezavantaje
Saltele cu arcuri– Durată de viață lungă
– Preț avantajos
– Fermitate ridicată: perfecte pentru persoanele cu o greutate mai mare
– Asigură buna circulație a aerului
– Varietatea mare de opțiuni disponibile
– Sunt mai zgomotoase in timpul miscarii
– Nu iau forma corpului, sunt mai rigide
Saltele cu spuma cu memorie–  Suport excelent
– Ameliorează presiunea
–  Ia forma corpului
– Ușor de curățat, au husa detasabila
– Risc de deformare mai ridicat (comparativ cu cele cu arcuri)
– Durată de viață mai scurtă
Saltele din Latex Natural– Preț mai ridicat comparativ cu alte saltele
– Durată lungă de viață
– Are calități antimicrobiene și hipoalergice
– Izolarea înaltă a mișcării
– Relaxează punctele de presiune
–  Pot fi mai greu de mutat sau de întors de pe o parte de alta
– Trebuie ferite de razele soarelui sau surse de căldură
Saltele hibrid– Combină beneficiile mai multor tipuri de saltele, reducând totodată dezavantajele– Au preturi mai mari

Principalele caracteristice ale saltelelor.

  • Duritatea – desi poate reprenta o preferinta personala, totusi, trebuie sa tii cont de aceasta si in functie de tipologia corpului, de modul cum dormi, de greutate, de bolile de care suferi etc. Daca ai probleme cu spatele este recomandata o saltea mai tare, ortopedica sau superortopedica. Acest aspect este benefic pentru coloana vertebrala si uneori este chiar recomandata de medic. Insa trebuie avut grija deoarece, o saltea prea tare ar putea provoca dureri in articulatii. Un alt aspect pe care trebuie sa-l iei in calcul este felul cum dormi. Daca dormi pe burta este recomandata o saltea mai ferma sau cu o suprafata mai moale daca dormi pe lateral.
  • Inaltimea – de obicei, o saltea cu o inaltime mai mare este considerata mai durabila deoarece permite o densitate si o dimensiune mai mare a nucleului de sustinere. Intr-o astfel de saltea pot fi inserate mai multe straturi care sa creezi un nivel de sustinere mai bun si poate permite alegerea unor niveluri diferite de fermitate.
  • Tipul arcurilor si numarul acestora – o saltea cu mai multe arcuri inseamna o saltea cu o capacitate de sustinere mai mare si cu o durabilitate mai mare. O alta caracteristica de care trebuie sa tii seama este daca acestea sunt impachetate sau nu. Recomandarea este sa alegi una cu arcuri impachetate individual deoarece este mai stabila si mai putin zgomotoasa.
  • Suportul marginilor – pentru a avea o saltea mai rezistenta pe termen mai lunga, fara sa se deformeze, este important ca marginile saltelei sa fie ramforsate. In cazul saltelelor  cu arcuri aceasta se face cu ajutorul unei rame metalice .
  • Durabilitate – deoerece salteaua este o investitie pe termen lung, este foarte important sa alegi una cu durata de viata cat mai lunga. Cat de mult te poti bucura de o saltea depinde de calitatea materialelor utilizate, densitatea spumei, numarul arcurilor, combinatia de straturi. De aceea iti recomand sa verifici garantia produsului, cat ani garanteaza producatorul ca te poti folosi, fara sa isi piarda calitatile initiale, de salteaua pe care o cumperi de la ei. Garantia unei saltele poate fi intre 7 si 15 ani sau chiar garantie pe viata. ( magniflex )
  • Husa detasabila – o saltea cu husa detasabila are un mare avantaj deoarece este usor de curatat. In felul acesta vei avea tot timpul o saltea mai curata si mai igienica. Insa, unele modele, cum sunt cele cu arcuri, constructia acesteia nu permite o astfel de optiune. Dar este recomandat in cazul saltelelor cu arcuri sa folosesti o husa sau un topper.
  • Tratamentul antibacterian – cei mai multi producatori includ azi, in husa saltelei, un tratament antibacterian, dar trebuie sa verifici calitatea acestuia, sa afli care este mai exact tipul acestuia. Poti afla aceasta informatii din descrierea produsului. Materialele folosite, cum ar fi ionii de argint, aloe vera, firele de bambus sau de bumbac, au proprietati antialergice si antibacteriene. Sunt saltele la care sunt prelucrate si alte straturi din saltea cum ar fi, de exemplu, spuma cu memorie.
  • Ventilarea – saltelele cu cea mai buna ventilare sunt cele cu arcuri individuale. De exemplu, pentru a obtine o ventilare buna, saltele cu spuma trebuie sa fie puse pe o somiera cu lamele.

Cum alegi salteaua potrivita pentru tine.

Dupa buget – daca ai un buget mic, iti va fi greu sa tii cont de toate caracteristicile si nevoile pe care le ai. Insa, ar trebui sa faci un efort sa poti alege salteau potrivita pentru nevoile tale. Calitatea somnului este esentiala pentru o viata sanatoasa. Este extrem de neplacut sa dormi pe o saltea care iti provoaca disconfort si dureri de spate. Cat crezi ca poti rezista in aceste conditii? Asa ca, bugetul se afla la baza alegerii tale. 

Dupa pozitia in care dormi – exista 3 pozitii in care se poate dormii. Desi majoritatea le folosim pe toate trei, totusi, una este dominanta . Iata care sunt acestea si care sunt recomandarile pentru fiecare in parte:

  • Dormitul pe spate – daca dormi majoritatea timpului pe spate ai nevoie de o saltea cu o fermitate medie, asta in cazul in care nu ai probleme cu spatele. Daca ai dureri de spate este recomandat sa folosesti o saltea cu fermitate mai mare, o slatea ortopedica. Saltele cu o fermitate medie se gasesc in categoria celor cu spuma cu memorie , celor hibrid cu spuma cu memorie sau celor din latex. Pentru saltele ortopedice trebuie sa te indrepti catre cele cu arcuri.
  • Dormitul pe burta – pentru cei care dorm pe burta se recomanda o saltea cu fermitate medie.
  • Dormitul pe lateral – cea mai confortabila saltea pentru aceasta pozitie este o saltea moale sau una cu fermitate moale spre medie.
Dormit pe burta
Dormit pe lateral
Dormit pe burta

Dupa dimensiuni – exista o gama larga de dimensiuni. Mai jos gasesti un tabel cu cele mai utilizate dintre ele.

Cele mai utilizate dimensiuni
Saltele 80×190 mc
Saltele 90 x 190 cm
Saltele 120 x 190 cm
Saltele 90 x 200 cm
Saltele 140 x 200 cm
Saltele 160 x 200 cm
Saltele 180 x 200 cm

Dupa nivelul de fermitate – exista urmatoarele 3  niveluri din care poti alege .

  • Saltea cu fermitate mica
  • Saltea cu fermitate medie
  • Saltea cu fermitate mare

Dupa temperatura pe care vrei sa o pastreze.

  • Saltele cu fata vara-iarna la care avem fata de vara din bumbac si din lina fata de iarna .

Dupa durata de viata a saltelei – saltele au garantie in functe de tipul si materialele din care sunt facute. Acestea pot avea o garantie cuprinsa intre 7 – 10 – 15 ani sau chiar pe viata.

Care sunt considerate cele mai bune branduri de saltele?

in ceea ce priveste brandurile din Romania, oferta este foarte bogata. Printre brandurile prezente exista atat firme din Romania cat si firme internationale.

Iata mai jos o lista cu ceea ce am gasit pe piata noastra:

PrestigeSaltexGalaPrevi
MagniflexSiestaDormeoBulrom
DrimusSaltconfortSaltsibTimflex
BedoraViscotexIdeal SleepAdormo
AramisfeelingEkonSomnartOrtopedicus
GeladiSofa EstLineaflexNovafoam
DivaflexErgo FlexSomproductSaltera

Care sunt cele mai bune 3 saltele?

Recomandarea noastra sunt urmatoarele 3 saltele dormeo:

SALTEA ERGO COMFORT 20 CM FERMITATE AJUSTABILA

Salteaua Ergo Comfort este o saltea ergonomică, concepută științific pentru susținerea optimă a coloanei vertebrale și ameliorarea punctelor de presiune. Datorită stratului Ergo, salteaua se adaptează perfect corpului tău. În plus, fermitatea saltelei poate fi ajustată. Are o înălțime de 20 cm, dintre care 2 cm de spumă cu memorie, iar husa este lavabilă. 

  • Salteaua ergonomică: îți oferă suportul de care ai nevoie și se adaptează perfect în funcție de forma corpului tău pentru a-ți menține coloana vertebrală în poziția corectă, astfel ca tu să nu mai simți dureri de spate.
  • Stratul din mijloc – stratul Ergo, inspirat de Kosmodisk, are forma coloanei vertebrale. 
  • Înălțime totală: nucleul, cu o înălțime de 20 cm – 18 cm și 2 cm de spumă cu memorie, dispune de husă pentru un somn odihnitor. 
  • 3 zone de confort pentru susținerea optimă a diferitelor zone ale capului. 
  • Datorită spumei Ecocell și a canalelor de aer adiționale, salteaua Ergo permite circulația optimă a aerului.
  • Saltea antibacteriană și hipoalergenică, potrivită pentru persoanele care suferă de alergii sau astm. 
  • Husă detașabilă și lavabilă pentru un mediu sănătos și curat, fără bacterii, acarieni și mirosuri. 
  • 60 de zile de TESTARE GRATUITĂ și 15 ani GARANȚIE EXTINSĂ.
  • Proprietăți ergonomice testate în Germania la un laborator independent de testare. 

1. Dormeo Imemory S Plus

SALTEA 20 CM FERMITATE AJUSTABILĂ IMEMORY S PLUS

Salteaua iMemory S Plus are 3 zone de confort, 20 cm, este hipoalergenică și este realizată pe baza tehnologiei premiate Octaspring®. Perfectă pentru orice poziție de dormit și orice formă a corpului, oferind posibilitatea de a regla nivelul de susținere și fermitate. Husa din spumă cu memorie este lavabilă

Varianta fără riscuri pentru toți cei care nu știu care este cea mai bună saltea și pentru cuplurile care nu vor să facă niciun compromis când vine vorba de un somn perfect.

  • Suport și fermitate personalizate: poți alege nivelul tău ideal de fermitate, de confort și de susținere
  • Nucleu reversibil: o poți transforma ușor mai tare sau mai moale
  • 4 niveluri de fermitate și 2 de suport: alege fermitatea și susținerea în funcție de nevoile tale personale
  • Ventilare maximizată: sistemul unic de ventilație garantează un flux constant de aer
  • 3 zone de confort pentru fermitate optimă a diferitelor părți ale corpului
  • Saltea antibacteriană și hipoalergenică potrivită și pentru persoanele care suferă de alergii sau astm
  • Husă detașabilă și lavabilă pentru un mediu de dormit sănătos și curat, fără bacterii, acarieni și mirosuri neplăcute.
  • Performanță incredibilă în izolarea mișcării: perfectă pentru cupluri, întrucât transferul mișcării este pur și simplu inexistent.
  • Perioada GRATUITĂ de încercare de 60 de nopți și garanție extinsă de 15 ani.
  • Ambalaj: Ambalată în vid, într-o cutie compactă și livrată la ușa ta.

1. Dormeo Imemory S Plus

SALTEA AIR+ COMFORT 27 CM FERMITATE MEDIE

Salteaua ergonomică Air+ Comfort are 3 zone, o înălțime de 27 cm și este realizată pe baza tehnologiei Octaspring®. Fermitatea saltelei poate fi ajustată de la mediu la dur, iar tratamentul Adaptive® este utilizat pentru termoreglare dinamică. În plus, este antibacteriană și antialergică, perfectă pentru persoanele care suferă de astm sau alergii. 

UN HYBRID PERFECT, MODERN ȘI TRADIȚIONAL
  • O saltea comodă cu înălțime premium: 27 cm – pentru cea mai buna experiență
  • Ventilare superioară – tehnologia Octaspring® este de până la 8 ori mai aerisită față de altă spumă
  • Arcuri Octaspring® pentru adaptibilitate 3D și 3 zone de confort pentru suport personalizat 
  • Arcuri pentru stabilitate, durabilitate și înălțime premium
  • Tratament Adaptive® pentru termoreglare dinamică: menține căldura în timpul iernii și este răcoroasă în timpul verii
  • Antibacterială și antialergică, potrivită pentru persoanele care suferă de astm sau alergii.
  • Husã moale de calitate superioarã îmbogãțitã cu fibre moi Tencel®.
  • Husă detașabilă și lavabilă
  • Perioadă de testare de 100 de nopți și garanție de 15 ani .
  • Fabricată în Europa

Cum sa ai grija de saltea – sfaturi utile

Nu indoi saltelele cu arcuri pentru a le transporta in masina sau cu lftul deoarece risca sa se rupa rama sau arcurile de la interior si sa nu o mai poti folosi.

Mirosul de “nou” din saltea poate fi inlaturat prin apirare si aerisire.

Pentru saltele din spuma care vin roluite, trebuie sa astepti cel putin 48 de ore pana sa ajunga la forma corecta.

Instructiuni de folosire si curatare.

Pentru o protectie sporita a saltelei foloseste o husa. Acestea sunt usor de curatat si protejeaza salteaua impotriva murdariei si prafului. Este foarte utila in cazul saltelelor care nu au husa care sa poata fi scoasa pentru a fi spalata.

Schimba somiera daca este prea elastica, s-a deformat sau nu asigura o ventilatie adecvata saltelei. Sunt unii producatori care recomanda sa se foloseasca doar somiere care asigura o ventilatie corespunzatoare saltelei.

Petele pot fi inlaturate cu ajutorul solutiilor pentru curatat textile. Insa, fii foarte atent la recomandarile producatorului.

Rasuceste salteaua o data la 3 luni deoarece tu si partenerul aveti de obicei pozitii de dormit si greutati diferite. In felul acesta saltea va “imbatrani” uniform. 

Nu depozita salteau in apropierea unei surse de caldura deoarece asta duce la imbatranirea prematura a ei. Evita sa depozitetzi salteaua in spatii cu umiditate ridicata, egrasie, variatii mari de temperatura sau temperaturi extreme ( pre frig sau pre cald ).

Reguli de intretinere si curatare a saltelei.

  • Nu spăla, nu folosi aspiratorul cu injecţie-extracţie, nu călca, nu usca folosind un uscător electric. Dacă salteaua a fost udată, șterge imediat cu o cârpă umedă. Șterge apoi cu una uscată și lasă salteaua să se usuce în aer liber, dar nu direct în lumină solară şi nu în condiţii de vreme extremă (căldură excesivă, ploaie, ger). Verifică periodic stadiul în care se află. 
  • Nu curăţa cu înălbitori sau alte produse nerecomandate de producător pe eticheta produsului; husele detaşabile se curăţă conform instrucţiunilor producatorului. 
  • Aspiră salteaua periodic.

In concluzie

Asa ca, acum stii la ce sa fii atent atunci cand vrei sa cumperi cea mai buna saltea pentru tine.

Incepand de la bugetul de care dispui, la greutatea pe care o ai, la felul cum dormi si confortul pe care vrei sa ti-l asigure o saltea, aceste informatii te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie.

Totusi, nu trebuie sa uiti si de experienta proprie.

Daca pana acum ai dormit pe o saltea care ti-a asigurat un somn odihnitor, fie ea moale sau ferma, trebuie sa cauti o saltea cu o fermitate asemanatoare. In felul acesta vei putea avea garantia ca nu dai gres cu noua achizitie.

Insa, tinand cont de informatiile furnizate in acest articol, pentru a avea o satisfactie 100% garantata, cumpara o saltea de la un furnizor care permite testarea saltele pentru cel putin 30 de zile.

Pentru ca, oricate recomandari ai primi, experienta proprie este cel mai bun sfetnic.

Daca acest articol ti-a fost de folos as dori sa stiu care sunt calitatile de care vei tine seama pentru achizitia noii tale saltele.

Vrei o saltea mai moale sau una mai ferma?

Lasa parerea intr-un comentariu mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *